Lemnul termotratat sau Thermowood (Larice siberian, Pin nordic, Frasin) este un lemn tratat termic pentru a deveni mai rezistent in condiții de exterior, de umiditate crescută și condiții atmosferice agresive. Iniţial a fost fabricat în țările scandinave și a fost folosit în special pentru construcția saunelor. Rezistența la variații de temperatură și umiditate crescută respectiv stabilitatea dimensională constantă au dus rapid la utilizarea lui la exterior, pentru construcția teraselor din lemn, amenajări în grădină sau lângă piscină, placarea exterioară a clădirilor şi contrucţie garduri. Tratarea termică a lemnului este o tehnologie specială diferită de tehnologia de uscare sau aburire a lemnului. Procedeul de modificare termică a lemnului merge în profunzimea lemnului, ajungând să acționeze asupra peretelui celular. În acest caz se ajunge la descompuneri ale hemicelulozei din lemn și la modificări ale ligninei și celulozei. Descompunerea hemicelulozei este motivul pentru care lemnul devine rezistent la atacul ciupercilor, acestea pierzându-și sursa de hrană.
Avantajele folosirii:
În urma acestor modificări lemnul capătă calități care-l fac foarte potrivit pentru folosire în condiții de umiditate crescută, variații mari de temperatură, soare arzător și intemperii. Iată câteva dintre aceste calități:
Rezistent la condițiile exterioare.
Lemnul termotratat poate sta în ploaie, în umezeală, sub ninsoare sau soare arzător fără modificări însemnate. Conform standardului CE EN 350-2, tipurile de lemn sunt clasificate în funcție de rezistența la exterior în 5 clase. Cele mai potrivite pentru exterior sunt cele din clasa 1 și 2, cele mai puțin potrivite, cele din clasa 5. Cu acest tratament, lemnul din clasa 5 poate sa ajungă la încadrare clasa 1 sau 2.
Lemnul de răşinoase nu mai conține rășină.
Tratamentul elimină rășina din lemn și astfel nu mai există riscul sa iasă din lemn în perioadele foarte calde.
Stabilitate dimensională.
În urma tratamentului lemnul devine mult mai stabil dimensional, modificările dimensionale din cauza variației umidității fiind de multe ori insesizabile.
Proprietăți de izolare ridicate.
În urma modificării termice coeficientul de transfer termic al lemnului scade cu 20-25%, devenind un izolator mult mai bun. De aceea, în țările scandinave și este foarte folosit pentru placarea caselor.
Are același comportament indiferent de zona unde este folosit.
Lemnul nu suferă modificări indiferent dacă este folosit în interior sau exterior, in zone foarte calde sau foarte reci, respectiv cu umiditate crescută sau foarte scazută.
Lemnul este mult mai rezistent la atacul insectelor și ciupercilor.
Modificările din interiorul lemnului duc la distrugerea substanțelor preferate de ciuperci. Astfel lemnul devine mult mai durabil în timp, garanția pentru astfel de produs ajungând la 30 de ani și chiar mai mult.
Finisare
Lemnul tratat termic este fotosensibilă, în sensul că, datorită expunerii solare lemnul capătă nuanţă de gri.
Împotriva oxidării premature este recomandat tratarea cu uleiuri speciale pentru lemncu absorberi UV (produse speciale pentru exterior).
Realizarea teraselor din Thermowood prezintă un aspect plăcut şi călduros asigurând maximum de confort pentru orele de relaxare.